ورزش کردن یکی از مهمترین فعالیتهای روزمره برای حفظ سلامتی بدن و ذهن است. بااین حال، بسیاری از افراد هنگام ورزش دچار بیحالی و ضعف میشوند که میتواند باعث کاهش بازدهی و تداخل در اجرای تمرینات ورزشی شود. ضعف و بیحالی بدن حین ورزش، میتواند ناشی از عواملی باشد که در این مقاله به بررسی آنها می پردازیم و با روشهای درمان ضعف و بیحالی بدن آشنا می شویم.
دلایل بیحالی و ضعف حین ورزش
دلایل زیادی میتواند موجب بیحالی وضعف شما در میان ورزش شود که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
تغذیه نامناسب
یکی از بیشترین دلایل ضعف و بیحالی بدن حین ورزش، تأثیراتی است که تغذیه نامناسب ایجاد میکند. بدن برای انجام تمام فعالیتهای خود، به انرژی نیاز دارد که این انرژی از مواد غذایی تامین میشود. مصرف ناکافی کربوهیدرات، پروتئین و حتی چربی باعث می شود بدن، انرژی کافی برای فعالیتهای روزمره و ورزشی نداشته باشد.
کم آبی بدن
بدن در طول ورزش از طریق تعرق، مقدار زیادی آب و الکترولیت از دست میدهد. بنابراین برای جبران آن، نوشیدن آب کافی برای حفظ انرژی و جلوگیری از بی حالی به خصوص در حین ورزش بسیار حائز اهمیت می باشد.
ویتامینها و مواد معدنی
ویتامینها و مواد معدنی نقش مهمی در تولید انرژی و عملکرد بدن دارند. کمبود ویتامینها از جمله، ویتامین D و ویتامین B12 میتواند باعث ضعف و بیحالی بدن حین ورزش و فعالیتهای روزانه شود.
اختلالات خواب
خواب یکی از مهم ترین فاکتورهای ریکاوری و حفظ انرژی بدن به صورت روزانه می باشد. داشتن خواب کافی و با کیفیت در شب، به بازسازی انرژی کمک زیادی می کند و نداشتن خواب کافی و خستگی مداوم می تواند باعث اختلال در عملکرد بدن، ضعف و بی حالی در هنگام ورزش می شود.
تمرین بیش از حد
ورزش کردن بیشازحد، که میتواند با عوامل مختلفی از جمله، تعداد جلسات زیاد و بدون استراحت در هفته، شدت یا حجم تمرینی بالا و عدم دریافت مواد غذایی متناسب با فعالیت بدنی خود را نشان دهد، باعث کاهش انرژی، خستگی و بی حالی میشود.
بیماری ها
بعضی از بیماریها یا مشکلاتی مانند کمخونی، اختلالات تیروئیدی یا مشکلات قلبی میتوانند عامل ضعف و بیحالی بدن به خصوص در زمان فعالیت شوند.
در صورتیکه ضعف و بی حالی مزمن و یا به صورت مداوم باشد نیاز است برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص مراجعه شود.
روشهای درمان ضعف و بیحالی بدن حین ورزش
تغذیه مناسب
برای درمان ضعف و بیحالی بدن، داشتن
تغذیه ورزشی متناسب با فعالیت بدنی بسیار مهم میباشد. مصرف کربوهیدراتهای پیچیده برای مثال، نان سبوسدار یا جو دوسر قبل از تمرین میتواند انرژی لازم برای ورزش را فراهم کند.
بعد از ورزش، مصرف ترکیبی از کربوهیدراتها و پروتئینها مانند سفیده تخم مرغ و سیب زمینی پخته میتواند در تامین انرژی بدن نقش داشته باشد. همچنین مصرف چربیهای سالم مانند روغن زیتون و مغزها میتواند به حفظ انرژی پایدار کمک کند.
نوشیدن آب کافی
برای جلوگیری از کم آبی بدن، نوشیدن آب کافی و متناسب با فعالیت ورزشی، برای جبران آب از دست رفته بدن در حین تمرین اهمیت زیادی دارد. نوشیدن روزانه 2لیتر آب در حالت طبیعی توصیه میشود. البته با توجه به فعالیت ورزشی این میزان افزایش مییابد. همچنین بعد از تمرین برای جبران آب و الکترولیتهای از دست رفته، میتوان از نوشیدنیهای حاوی الکترولیت استفاده کرد.
مصرف مکمل تحت نظر پزشک
استفاده از ویتامینها و مواد معدنی در قالب مکملهای غذایی در صورت نیاز و تحت نظر پزشک و متخصص میتواند تاثیر زیادی بر بهبود ضعف بدنی داشته باشد. برای مثال مصرف مکمل آهن برای کم خونی، ویتامین D برای تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از افسردگی، منیزیم برای تقویت عملکرد عضلانی و بهبود کیفیت خواب و...
خواب کافی
یکی از بهترین روشهای درمان ضعف بدن، خواب میباشد. هر شب 7 تا 8 ساعت خوابیدن باعث میشود بدن به خوبی ریکاوری شده، خستگی کاهش پیدا کرده و انرژی بدن به طور کامل بازسازی شود.
ریکاوری بعد از تمرین
بعد از جلسات تمرینی با توجه به حجم و شدت تمرینات، بدن به روزهای استراحت نیاز دارد تا عضلات انرژی از دست رفته خودرا بازسازی کنند و با کیفیت بیشتری به تمرین بازگردند.
کاهش شدت تمرینات
زمانی که بدن به دلیل حجم بالا و شدت سنگین تمرینات تحت فشار زیادی قرار دارد و انرژی آن افت کرده و به دلیل ضعف بازدهی خوبی ندارد، نیاز است حجم یا شدت تمرینات را تا حدی کاهش داده و به مرور زمان با افزایش آمادگی، تمرینات سنگینتر شوند.
کنترل استرس
استرس به صورت مداوم و زیاد میتواند یکی از دلایلی کاهش انرژی و بیحالی به خصوص در حین تمرین شود. مدیریت و کاهش استرس با کمک گرفتن از مدیتیشن و یوگا میتواند تاثیر زیادی بر انرژی بدن داشته باشد.
بررسی دقیق علت ضعف
در صورتی که تمام موارد گفته شده بررسی و تنظیم شده باشند اما همچنان ضعف و بی حالی ادامه پیدا کند، کمک گرفتن از پزشک و آزمایشهایی برای بررسی کم خونی، تیروئید، تنظیم ویتامینها و عدم بیماری میتواند به شناسایی دلایل ضعف و بی حالی و درمان آن کمک کند.
توصیه های کلی برای جلوگیری از ضعف بدن حین ورزش
وعده های غذایی را از قبل برنامه ریزی کنید. برای جلوگیری از کاهش انرژی، هیچ وعدهای را حذف نکنید.
گرم کردن و سرد کردن بدن را جدی بگیرید. گرم کردن مناسب، بدن را برای ورزش آماده کرده و انرژی بدن را حین تمرین حفظ میکند.
گوش دادن به بدن خود، زمانی که ضعف دارید یا انرژیتان کاهش پیدا کرده باعث میشود بتوانید با توجه به نیاز بدن، تمرینات خود را برنامه ریزی کنید و ضعف و بیحالی خورا مدیریت کنید.
ترکیب ورزشهای قدرتی و هوازی، باعث تقویت بدن و افزایش استقامت می شود.
مصرف کافئین را مدیریت کنید. نوشیدنیهایی مانند قهوه میتوانند انرژی بخش باشند، اما استفاده بیش از حد آنها میتواند نتیجه معکوس داشته باشد.
در این مقاله چه خواندیم؟
در این مقاله با دلایل ضعف و بی حالی بدن در حین تمرین آشنا شدیم. همچنین تاثیر هر کدام از این فاکتورهای تعیین کننده را روی بدن بررسی کردیم و دانستیم ضعف و بی حالی بدن حین تمرین میتواند عوامل متعددی از جمله تغذیه نامناسب، کم آبی، عدم استراحت، نداشتن خواب کافی و حتی عوامل پزشکی دیگری داشته باشد. در ادامه مقاله، روشهای کنترل و درمان ضعف و بی حالی حین تمرین را هم بررسی کردیم و در نهایت میتوانیم بگوییم برای داشتن بهترین عملکرد و جلوگیری از ضعف و بی حالی حین تمرین کنترل عواملی است که در این مقاله خواندیم، که در این مسیر کمک گرفتن از یک متخخصص تغذیه و ورزش و پزشک کمک بسیار زیادی به کیفیت تمرین و حفظ انرژی میکند.