رژیم های کاهش وزن متعددی را میشناسیم که همگی میتوانند تاثیرات مثبتی در روند کاهش وزن داشته باشند ولی برای افرادی که درگیر کار طولانی مدت یا مدام در حال سفر هستند و حتی افرادی که وقت کافی برای آشپزی و تهیه وعدههای غذایی شان ندارند، رعایت رژیم غذایی کار بسیار دشواری است. این دسته از افراد، قطعا رژیمهای متعددی گرفتهاند و به دلیل موارد ذکر شده با شکست مواجه شده و رژیم غذایی را رها کردهاند. در این مقاله به یکی از بهترین و موثرترین رژیم های غذایی یعنی رژیم غذایی OMAD میپردازیم که دقیقا مناسب این افراد است.
رژیمOMAD چیست؟
رژیم غذایی OMAD مخففOne Meal A Day است. در این رژیم غذایی فرد اجازه مصرف یک وعده غذایی در طی روز را دارد و جزو گروه رژیمهای فستینگ یا روزه داری است. این رژیم بدین صورت است که شما در طول 24 ساعت، 23 ساعت ناشتا هستید و فقط به مدت 1 ساعت اجازه مصرف وعده غذایی دارید و در 23 ساعتی که شما ناشتا هستید، فقط آب و مایعات بدون قند و کالری مثل چای، قهوه و دمنوش میتوانید استفاده کنید .
نکته بسیار مهمی که باید در این رژیم رعایت شود، این است که باید 1 ساعت مشخصی از روز وعده غذایی مورد نظرتان را استفاده کنید. برای مثال اگر شما کل روز ناشتا هستید و ساعت 6 عصر وعده غذایی تان را میل میکنید، باید هر روز حدود ساعت 6 عصر، وعده غذایی شما استفاده شود. زیرا اینکار منجر به تنظیم متابولیسم بدن شما شده و بدن را وادار به چربی سوزی میکند.
در رژیم غذایی OMAD چه میزان کالری باید دریافت کرد؟
در این رژیم غذایی، هیچ محدودیتی برای دریافت میزان کالری وجود ندارد و در مدت زمان یک ساعت، شما هر غذایی و به هر میزانی که میخواهید، میتوانید میل کنید. ولی مطالعات نشان میدهد، افرادی که در این مدت زمان یک ساعت، رژیم غذایی پر پروتئین به همراه چربی های مفید مثل مغزیجات و دانه ها، روغن زیتون و آووکادو، به همراه میوه ها و سبزیجات و مقدار مناسبی کربوهیدرات کامل استفاده میکنند، نتایج خیلی بهتری نسبت به افرادی که بیشتر از کربوهیدرات و شیرینی جات و مواد قندی استفاده کردهاند داشتند.
همچنین تحقیقات نشان داده است که اگر بعد از ناشتایی و گرسنگی های طولانی مدت، در یک مدت زمان محدود، حجم زیادی از مواد قندی به بدن برسد، منجر به افزایش حساسیت انسولینی شده و ریسک ابتلا به چاقی و دیابت بیشتر میشود. در نتیجه در این رژیم غذایی باید در انتخاب مواد غذایی خود دقت کنید.
نمونه ای از بشقاب غذایی در رژیم OMAD :
مرغ، گوشت یا غذایی دریایی
انواع روغن های سالم ( مثل روغن کنجد یا زیتون )
مغزیجات و دانه ها ( مثل گردو، بادام، مغز آفتابگردان، تخم کتان و...)
میوه ( میتوانید به همراه گروه لبنیات استفاده کنید مثل ماست میوه ای )
سبزیجات رنگی ( به صورت خام یا پخته )
کربوهیدرات کامل ( مثل برنج قهوه ای، نان های سبوسدار و جو، جوپرک و...)
مزایای رژیم غذایی OMAD چیست؟
این رژیم غذایی به نوعی از گروه رژیم های روزه داری است که مزایای زیادی دارد که شامل موارد زیر است:
به دلیل محدود کردن زمان مصرف وعده های غذایی و کالری دریافتی، قطعا این رژیم غذایی تاثیرات مثبتی بر کاهش وزن دارد.
برای بسیاری از افراد تهیه یک وعده غذایی کامل بسیار راحت تر از تهیه چند وعده و میان وعده در طی روز است و زمان کمتری برای آماده سازی و غذا خوردن از شما میگیرد.
اغلب رژیمهای روزه داری از جمله رژیم OMAD، تاثیرات مثبتی بر کاهش التهاب بدن دارند.
-
کاهش ریسک ابتلا به بیماری های متابولیکی
همانطور که گفته شد، این رژیم غذایی کمک بسزایی به کاهش وزن میکند و زمانی که شما اضافه وزن نداشته باشید، ریسک ابتلا به بیماری های متابولیکی مثل بیماری های قلبی عروقی، فشار خون، چربی خون، کبد چرب، دیابت و... را کاهش میدهد.
معایب رژیم غذایی OMAD چیست ؟
همانند تمامی رژیم غذایی، این رژیم غذایی هم معایب و چالش هایی دارد که شامل موارد زیر است :
طبیعی است که با محدود کردن وعده غذایی، کالری و زمان غذا خوردن، شما نمیتوانید تمام نیازهای بدن را تامین کنید و تمام ویتامین ها و مواد معدنی ضروری را به بدن خود برسانید.
کمبود انرژی در این رژیم از عوامل شایعی است که میتواند بر فعالیت روزانه شما موثر باشد زیرا بدن با محدودیت کالری و انرژی رو به رو است.
بسیاری از افرادی که عادت به گرسنگی های طولانی مدت ندارند، احساس گرسنگی بسیار شدیدی دارند که بر خلق و خو و تمرکزشان بسیار موثر است.
به علت گرسنگی های طولانی مدت و مصرف وعده غذایی پر حجم در زمان کم، این رژیم در برخی افراد باعث مشکلات گوارشی از جمله زخم معده، نفخ یا ورم معده، سوء هاضمه، دل درد و... میشود.
به دلیل داشتن سبک غذایی خاصی که در این رژیم غذایی است، امکان دارد ارتباطات شما با دوستان و آشنایان تان محدود شود.
رژیم غذایی OMAD مناسب چه کسانی است؟
-
برای افرادی که زمان کافی برای تهیه وعده ها و میان وعده ها در طول روز ندارند.
-
برای افرادی که دائم در سفر هستن یا شغلشان به نوعی است که زمان کافی برای غذا خوردن در طول روز ندارند.
-
برای افرادی که تمایل زیادی به مصرف 3 وعده اصلی یا میان وعده ندارند.
-
افرادی که نیاز به کاهش وزن دارند.
رژیم غذایی OMAD را چه کسانی نباید بگیرند؟
-
خانم های باردار و شیرده
-
نوجوانان زیر 18 سال که در سنین رشد هستند.
-
افراد انسولینی و دیابتی ( دیابت نوع 1 و 2 )
-
افرادی که از داروهای خاصی استفاده میکنند مثل داروهای فشار خون، استروئیدی و...
آیا رژیم OMAD برای افراد تیروئیدی مناسب است؟
افرادی مبتلا به تیروئید، چه کم کاری تیروئید ( هیپوتیروئید) و چه پرکاری تیروئید ( هیپرتیروئید )، بهتر است از رژیم غذایی OMAD استفاده نکنند زیرا این رژیم غذایی ممکن است در این افراد باعث اختلال در متابولیسم بدن، ضعف و بیحالی، کمبود انرژی و کاهش تاثیر دارویی شود.
در نتیجه توصیه میشود این افراد، برای شروع هر رژیم غذایی با پزشک خود مشورت کنند.
مکمل های مورد نیاز در رژیم غذایی OMAD چیست؟
با داشتن محدودیی که در زمان و کالری این رژیم وجود دارد، قطعا نیاز به مصرف یکسری مکمل ها ضروری است. از جمله ویتامین های گروه B ، کلیسم، ویتامین دی ، آهن و...
توجه داشته باشید قبل از شروع این رژیم غذایی، بهتر است آزمایش کامل خون بدهید که تحت نظر پزشک متخصص، هر مکملی که نیاز داشتید برایتان تجویز شود.
دراین مقاله چه خواندیم
در این مقاله رژیم غذایی OMAD مورد بررسی قرار گرفت که رژیمی مشابه روزه داری است که شما باید 23 ساعت ناشتا باشید و در طول روز، 1 ساعت فرصت غذاخوردن دارید.
این رژیم غذایی، همانند دیگر رژیم ها، مزایا و معایبی دارد و هر فرد با توجه به شرایط زندگی ، سلامت جسمی و با مشورت پزشک و متخصص باید هر رژیمی را انتخاب کند و خودسرانه تصمیم نگیرد.