درد وحشتناک و ناتوان کنندهای که کسانی که تجربهاش کردهاند برای بدترین دشمنشان هم آرزو نمیکنند!
جالب است بدانید که بر اساس مطالعات، میگرن ششمین بیماری ناتوان کننده در جهان میباشد که احتمال ابتلا زنان به میگرن سه برابر مردان میباشد.
در این مقاله بیشتر با این بیماری آشنا میشویم و به برخی سوالات شما پاسخ میدهیم.
میگرن چیست؟
میگرن یک بیماری عصبی شایع است که فرد سردردی شدید و ضرباندار، معمولا در یک طرف سر، را تجربه میکند. میگرن علاوه بر سردرد، تهوع، استفراغ، حساسیت به نور و صدا هم بهمراه دارد و نور و صدا علائم آن را تشدید و بدتر میکند. حمله میگرنی بین چند ساعت تا چند روز طول میکشد و میتواند زندگی نرمال فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
آیا میتوانیم حمله میگرنی را پیش بینی کنیم؟
اورا یا هاله ( Aura ) ممجموعهای از علائم حسی، حرکتی و گفتاری است که برخی از افراد پیش از حمله میگرنی و یا همزمان به آن تجربه میکنند. این علائم هشدار دهنده عبارتند از اختلالات بینایی و سیاه رفتن چشم و یا گزگز کردن یک طرف صورت یا دست و پا علاوه بر اختلال در صحبت کردن. این علائم بین 10 تا 60 دقیقه طول میکشد و شبیه به علائم سکته یا تشنج میباشد.
افرادی که مبتلا به نوعی از میگرن به نام میگرن خاموش هستند، تنها علائم اورا را تجربه میکنند و سردرد برای آنها رخ نمیدهد اگرچه اورا به خودی خود بسیار آزادهنده و ناتوان کننده است.
در زمان شروع علائم اورا در محیطی تاریک و آرام استراحت کنید و چشمانتان را ببندید. قرار دادن کمپرس آب سرد بر روی پیشانی هم میتوان تسکین دهنده باشد.(1)
دلایل ابتلا به میگرن چیست و آیا میتوان از آن پیشگیری کرد؟
مهمترین عامل بیماری میگرن، ناشناخته است اما عوامل خطر آن عبارتند از:
- ژنتیک
- جنسیت
- سطح استرس
- استعمال دخانیات
روشهای غیردارویی مانند ورزشهای استقامتی هوازی منظم، روشهای تمدد اعصاب و مدیتیشن، مدیریت استرس و درمان دردهای روانی برای پیشگیری از میگرن توصیه شدهاند.(2)
محرکهای حملههای میگرنی را بشناسیم
- استرس، اضطراب و هیجان
- گرسنگی و دریافت کم یا دیر هنگام وعده غذایی
- مواد غذایی مانند؛ پنیر، الکل، شکلات و غذاهای تخمیری و پروسس شده.
- کافئین. مصرف زیاد و یا بسیار کم کافئین میتواند حمله میگرنی را تحریک کند. کافئین گاهی توسط پزشکان برای کمک به درمان حملات حاد میگرن توصیه می شود، اما نباید به طور مکرر استفاده شود.
- مصرف بیش از حد مسکنها
- تغییرات هورمونی در زنان ناشی از چرخه قاعدگی و یا هورمون تراپی
- دهیدراتاسیون و کم آبی
- خستگی بیش از حد و بیخوابی
متاسفانه درمان قطعیای برای میگرن وجود ندارد و با دارو درمانی توسط پزشک، تغذیه مناسب و سبک زندگی سالم میتوان شدت و میزان تکرار آن را تا حدی کنترل کرد.(3)(4)