تعریف بالینی کمبود وزن داشتن شاخص توده بدنی (BMI) زیر 18.5 است. این مقدار کمتر از توده بدن مورد نیاز برای حفظ سلامت و بقاست.
البته لازم به ذکر است که مقیاس BMI مقیاس دقیقی برای بررسی چاقی و لاغری نیست چرا که تنها وزن و قد را بررسی کرده و توده عضلانی را در نظر نمیگیرد.
کمبود وزن همانند اضافه وزن میتواند تهدیدی برای سلامت جسم و روان فرد باشد اما متاسفانه نسبت به اضافه وزن کمتر به آن پرداختهمیشود. بر اساس یک مطالعه، خطر مرگ در افرادی که از نظر بالینی کم وزن هستند، در مقایسه با افراد چاق، تقریباً دو برابر بیشتر است، که نشان میدهد که کمبود وزن ممکن است برای سلامتی شما بدتر از چاقی باشد.
کمبود وزن علل مختلفی میتواند داشته باشد از جمله؛
- اختلالات خوردن و اختلالات روانی
- پرکاری تیروئید
- دیابت بخصوص دیابت نوع 1
- سرطان
- عفونت
- ژنتیک
- افزایش متابولیسم یا مصرف انرژی
- مصرف برخی داروها
عوارض کم وزنی
شناخت عوارض و نشانههای کمبود وزن بسیار حیاتی میباشد. اگرچه تمام افراد دچار کمبود وزن این عوارض را تجربه نمیکنند اما شناخت آنها برای جلوگیری از پیشرفت و آسیب ضروری است.
- پوکی استخوان
- ریزش مو
- افت سیستم ایمنی و بیماریهای مداوم مانند سرماخوردگی
- کم خونی
- اختلال در چرخه قاعدگی زنان
راهکار چیست؟
بهترین راهکار پایبندی به یک رژیم سالم و غنی است که توسط متخصص تغذیه طراحی و پیگیری شود.
اما نکات کلیدی برای افرایش وزن وجود دارد که پایبندی به آنها ضروری است:
- مصرف میان وعدههای متفاوت مانند بادام زمینی و پروتئین بار و بادام و هوموس
- مصرف 3 تا 5 وعده غذایی در روز
- پیش از غذا آب میل نکنید
- دریافت کالری بالا و غذاهای پرپروتئین 1
- عدم مصرف سیگار
پیشنهاد ما
شما می توانید با شروع یک برنامه تمرین مقاومتی از پرخوری اجتناب کنید و مطمئن شوید که کالری اضافی به جای سلول های چربی به عضلات شما می رود.
تمرینات مقاومتی یا تمرینات قدرتی شامل تمرینات وزن بدن و وزنه های آزاد می شود. تمرینات مقاومتی منجر به هایپرتروفی عضلانی می شود که باعث افزایش توده عضلانی می شود.
ترکیب مکملهای پروتئینی با تمرینات مقاومتی میتواند باعث افزایش تودهی بدون چربی بیشتر از آن چیزی شود که تنها با تمرین مقاومتی به دست میآید.
براساس یک مطالعه مکمل پروتئین در طول تمرینات مقاومتی به مدت شش هفته باعث افزایش 27 درصدی رشد توده بدون چربی در بزرگسالان سالم شد.2